Piyale Paşa Camii

Sahasında uzman kimselerin makaleleri ile iştirak ettikleri kitap, dokuz makaleden meydana gelmektedir. İdris Bostan’ın kaleme aldığı “Esaretten Vezarete Bir Osmanlı Kaptanıderyası: Piyale Paşa” isimli makalede Piyale Paşa Camii ve Külliyesinin banisi Kaptanıderya Piyale Paşa’nın hayati, seferleri ve Osmanlı denizciliğindeki yerini ihtiva etmektedir. Piyale Paşa’nın zorlu hayati ve başarılarla dolu tarihi, kıymetli hocamızın kaleminden derli toplu ve doyurucu bilgilerle aktarılmaktadır.

Hüseyin Çınar’ın “Piyale Paşa’nın Vakıfları” isimli makalesinde, Piyale Paşa’nın 1565 ve 1573 tarihli iki vakfiyesi ve vakfiyelerin daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış transkripsiyonları yer almaktadır.

Günay Kut’un “Kasımpaşa: Bir Kültür ve Denizci Şehri” isminde ki makalede, bir kültür ve denizci semti olan Kasımpaşa’ya değinilmekte, 16. yüzyıldan günümüze semtin mimari varlıkları, edebi hayati, şairleri, musikişinasları, hayalîleri ve meşhurları anlatılmaktadır.

Burcu Alarslan Uludaş’ın “Piyale Paşa Cami’nin Yeri ve Kaynaklara Yansıması” isimli dördüncü makalede, yüzyıllar boyunca Kasımpaşa semti ve Piyale Paşa Camii’nin konumu ve görsel kaynaklara yansıması, çeşidi kaynaklardan harita, gravür, resim ve fotoğraflarla izlenebilmektedir.

M. Baha Tanman tarafından kaleme alınan “Piyale Paşa Külliye’sinin Yerleşim Düzeni ve Mimarisi” isimli makalesinde, Piyale Paşa Külliyesi’nin yerleşim düzeni ve mimarisi, konunun uzmanından aktarılmaktadır.


Makale, külliyenin sanat tarihi açısından değerlendirmesini, bugün külliyenin, cami ve türbe dışında ayakta bulunmayan kısımlarının hikâyelerini, arşiv fotoğrafları ve restitüsyonlarını ihtiva etmektedir.

Nilgün Olgun tarafından “Piyale Paşa Camii ve Türbesinden Gerçekleştirilen 2005-2007 Restorasyonu” isimli makalede, Piyale Paşa Camii ve Türbesi’nde gerçekleştirilen 2005- 2007 restorasyon serüvenine ve restorasyon öncesi-sonrası durumla ilgili görsel malzemeleriyle birlikte, yapım tekniklerine dair bilgileri içermektedir.

Özden Süslü ve Nur Urfalıoğlu tarafından kaleme alınan “Piyale Paşa Camii Mimari Bezemesi” isimli makalede, Caminin mimari süsleme unsurları, kalemisleri ve 16. yüzyıl çiniciliğinin önemli örneklerini teşkil eden çini panoları üzerinde durulmuştur.

 

Yıldız Demiriz tarafından kaleme alınan “Piyale Paşa Türbesi ve Lahitleri” isimli makalede, Piyale Paşa Türbesi’nin mimarisi ve türbede bulunan lahitlerin süsleme unsurları ele alınmıştır. Türbe ve lahitlerin 70’li yıllardan günümüze geçirdiği evreler, eski ve yeni fotoğrafları ile birlikte değerlendirilmektedir.

 

Burcu Kurtulmuş ve Hasan Mert Kaya tarafından kaleme alınan “Piyale Paşa Camii Haziresi ve Mezar Taşları” isimli son makalede ise Piyale Paşa Camii Haziresi’nin genel durumu aktarılırken, hazirede bulunan sağlam durumdaki mezar taşı kitabeleri tek tek ele alınarak transkripsiyonu ile birlikte sunulmaktadır.